2011. Umjetnik je more, Luxury Living

Radeći na fotomonografiji jednog našeg otoka, Višnja i Marijan Anić otkrili su dekorativni morski fenomen koji se ne vidi prostim okom (zbog njegove tromosti), ali se vidi na snimkama vode nastalim u djeliću sekunde.

Naime zbog nepravilnog loma svjetla kroz valove dolazi do deformacije slike morskog dna pri čemu se dobivaju neočekivani koloristički i strukturalni efekti koji podsjećaju na apstraktna likovna djela.

Uočili su da se radi o fenomenu zamrzavanja prostim okom neuhvatljive situacije, pri čemu se djelići vala, pa katkada i kapi vode pojavljuju obrubljeni neočekivanim bojama te ponekad djeluju poput namjeravanog poteza kistom ili slikarskim nožem.

Snimanje morskih apstrakcija kroz valove sa ciljem dobivanja efekta apstraktne slike odnosno likovnog djela – nazvali su “SLIKANJE MOREM”, te su do sada imali šest samostalnih i više skupnih izložbi.

More već milijunima godina nudi svoje skrivene slike. No, kako sve ima svoje vrijeme, tako je bio potreban suvremeni stupanj razvoja foto-opreme, veliko strpljenje ali i senzibilitet za apstraktne slike da se ‘uhvati’ taj njegov dodatni potencijal.

Utoliko više fascinira i obećava.